6 juli 2011

cup

Nu ska de härja med cupen igen. Förslaget är att första omgången av svenska cupen 2013 ska spelas i augusti... 2012. Innan 2012 har hunnit bli 2013 ska ytterligare en omgång spelas. De spelare som byter klubb i januarifönstret 2013 kommer inte att kunna spela resterande cupen i sin nya klubb pga att de med stor sannolikhet redan har representerat en annan klubb i samma turnering. Ett beprövat knep för att sänka statusen på en tävling är att lagen inte kan delta med sitt bästa lag.

Vidare ska det i mars spelas ett gruppspel. Vänta nu, hur uppskattad var den tidiga allsvenska starten förra året? Inte alls faktiskt, framförallt vaktmästarna påtalade idiotin att spela fotboll innan gräset hade börjat växa. Varför blev inte Royal Leauge den succé som förbundspamparna trodde? Svar: många drar sig för att titta på traditionslösa fotbollsmatcher i långkalsonger och bäveroverall.

I samband med gruppspelet kommer förmodligen alla sköna ängagäng vara utslagna och om de inte har blivit det kommer de att få svårt att hävda sig i en matchserie mot bättre lag. Norrtälje kan vinna mot Bajen i en enskild match, men får det tufft att hävda sig i ett gruppspel med Bajen, Ängelholm och Örebro.

Vid det här laget torde det stå klart att syftet inte är att själva cupen ska förstärkas, utan någon (vem det nu kan vara) tycker att det är viktigt med fler matcher för de svenska fotbollslagen. För så gör man ju utomlands. Denna besatthet med att göra som alla andra. En sak är säker och det är att spela på leråkrar i mars inte lär utveckla svenska lag i rätt riktning. Vill man däremot höja intresset för cupen så kan man börja med fasta speldagar, istället för att låta tv-produktionsbolag få bestämma speldatum.

Sverige har en av världens längsta försäsonger, ändå är svenska fotbollslag inte överlägsna lag från andra länder rent fysiskt. Varför är det så? Det måste vara sjukt jobbigt för utländska lag att möta den nordiska kylan under vinteromgångarna i Europacuperna. Varför kan vi inte utnyttja det? Tja, vi kan ju börja med att kvalificera oss dit först, i Augusti har vi ganska bra läge att ta utländska klubbar på sängen eftersom de är i slutet av sin försäsong och vi är mitt i vår serie.

Inga kommentarer: