4 juli 2011

lex Sulan

Bajen sitter i en situation där många kontrakt går ut inför nästa säsong. I flera fall självvalt t.ex. Runström, Paulinho och Furuseth. Andra har kraftigt underpresterat t.ex. Gerrbrand (han var fan landslagsmässig när han lämnade bajen). Vissa väntar fortfarande på att ta steget t.ex. Simon Helg. Andra är lojala truppspelare som förmodligen aldrig kommer att vara riktigt ordinarie i bajens tröja t.ex. Bojassén. Vissa spelare får varken spela eller kommer att få göra framöver och kommer därigenom inte att få förlängt kontrakt, t.ex. Gaete och Dahlin.

Runström och Furuseth bör man försöka förlänga med om möjligt. Paulinho har i min mening inte presterat sportsligt och mer tveksam till en förlängning, där handlar det mer om hur kontraktet utformas. Det tar emot, men Gerrbrand har tyvärr inte alls presterat sedan återkomsten till Hammarby och man bör titta efter nytt blod att förstärka truppen med. Fan, jag gillar ju egentligen Totte.

Simon Helg har visat fina intentioner när han har spelat i år och kan få en chans till, för en superettanmässig ersättning. Det samma gäller för Sema egentligen, även om han har tagit chansen i år är han inte mer än en bra superettanspelare och ska därför inte ha mer i lön. Han är absolut inte värd att riskera någon ekonomi för.

Sen har vi David Johansson som har varit så fruktansvärt ojämn de senaste åren. Alltid given från start, men uppträder inte ofta som den mesta bajaren i antalet matcher i dagens trupp. När David får rätt roll, i huvudsak defensiva uppgifter, är han i det närmaste omöjlig att passera. Han har dock extremt dåligt självförtroende när han själv ska avancera framåt med bollen. Ge honom ett tvåårskontrakt och låt honom göra det han är bäst på. Befarar att man inte kommer sakna honom förrän han lämnat klubben lex Sulan. Man ska vara rädd om sina trotjänare, därför bör man även erbjuda Bojassén ett kortare kontrakt. Den killen har sina begränsningar men ger alltid sitt yttersta oavsett om han spelar 90 eller 3 minuter.

Det har varit plågsamt uppenbart att dagens trupp har saknat kompetens för att vara ett topplag i superettan. Sett spelare för spelare är det högst två lag som är bättre, men lagmässigt når inte truppen samma placering. Det kan vara nödvändigt att låta flera kontrakt löpa ut för att lämna lönemässig plats för ersättare som kanske inte är lika namnkunniga, men som kan prestera nästan lika bra. Problemet ligger bara i att hitta de här nya spelarna. Förslagsvis börjar man med att titta i sin egen serie. Man ska dock komma ihåg att det är en sak att imponera som underdogs på Ängavallen, en annan att prestera i motgång på Söderstadion.

Inga kommentarer: