26 mars 2011

däggdjur med alkoholproblem

Har precis kommit hem från min hittills mest bisarra tentaupplevelse.

Tentan bestod av 22 kryssfrågor. Redan här förstår den med inblick i kunskapsinlärning och kunskapsbedömning att det inte står rätt till. Vad är det egentligen som bedöms? Ironiskt med tanke på att just validitet i vetenskaplig mening var ett moment på just den här kursen.

Två av frågor upprepades dessutom mer eller mindre ordagrant vid två tillfällen, dessa frågor utgjorde alltså fyra poäng. Surt för den som kuggar tentan på grund av att den inte kunde just de frågorna som upprepades. Även om svårighetsgraden på frågorna varierade var alla frågor värda en poäng, vilket givetvis är problematiskt även om man är ett stort fan av poängsättning på enskilda frågor på prov. Ska man poängsätta så får man åtminstone nivågardera frågorna efter svårighetsgrad.

Därtill formulerades avslutningen för en av frågorna "endast ett svar är rätt. Kryssa i två", vilket kan verka sympatiskt men var uppenbarligen en felskrivning då det här mönstret inte återkom i de andra frågorna. Får man fel om man bara kryssar i ett alternativ?

För att avsluta föreställning så utgjorde tentamens sista sida av ett protokoll från den statsvetenskapliga institutionens senaste möte. Helt omotiverat.

En packad schimpans hade konstruerat den tentan bättre. Han/hon hade åtminstone visat mer engagemang.

Inga kommentarer: