15 juni 2010

Morgonmänniskan som försöker bli nattmänniska

Den gångna veckan har jag ägnat åt bredvidgång på mitt nya sommarjobb. Det innebär att jag går runt och tittar på när de andra jobbar och förhoppningsvis så lär jag mig lite trix, givetvis med full lön för besväret. Jag har en naturlig fallenhet för att titta på när andra jobbar, så jag har inget emot lite extra bredvidgång. Den här veckan är det tänkt att jag ska gå bredvid två nätter för att i nästa vecka börja jobba på allvar.

Det här med att vara vaken på natten kommer att bli ett mindre äventyr i sig. I min ungdom var jag ibland lite upprorisk och stannade upp till kl 01 och sov halva förmiddagen, bara för att jag kunde. Jag har dock blivit äldre och visare sedan dess (läs: jag träffade Stina) och nu är det sömn mellan 22.30- 06.30 varje natt som gäller. Kollisionen mellan min invanda dygnsrytm och mina arbetstider 21.15-07.15 är med andra ord total.

Igår provade jag att vara uppe till kl 03, med förhoppning om att jag skulle sova mina 8 h efter det och vara relativt redo inför nattens specialarbetstid (23.00-10.00), men att det skulle gå så smidigt att ställa om från dag till natt var givetvis så naivt att rödluvan rodnade. Kl 08 var jag klarvaken (jävla gräsklippare), kl 10 hade jag vridit mig tillräckligt i säng och gick upp. Tar jag ingen powernap idag så kommer jag att vara upp i 24 h innan jag specialstuderar kudden nästa gång.

Efter att ha konsulterat min bror som har mångårig erfarenhet av att nattsuddning kom jag fram till att det hela bygger på vana och kräver ett långsiktigt arbete. Förmågan att sova på förmiddagen är som kassavana. För att få ett jobb i en butik så efterfrågas kassavana, men denna kassavana är svår att få om man aldrig jobbar i en butik. Jag skulle vilja påstå att det är minst lika svårt för mig att ställa om min dygnsrytm som att få ett butiksjobb utan kassavana. Men det är inte omöjligt.

En positiv aspekt med nattjobbet är att jag kommer att orka titta på vuxenbollibompa (tv-sporten), vilket har grämt mig i flera år. Det är mycket prestige i att vara uppe efter bollibompa.

2 kommentarer:

Rebecka sa...

Vill bara meddela att jag idag vaknade kl 15:13 efter att ha somnat vid 06:07 (typ). Häromdagen tog jag sov... eh... soveftermiddag till 16:21, men då hade jag bara varit vaken till strax innan 06:00. Knepet för att lyckas med detta? Skaffa dig vänner som inte visar sig i dagsljus och socialisera med dessa hela nätterna på förslagsvis msn eller liknande.

Jens sa...

Du är dålig på att blogga nu för tiden bror! Underhåll mig!