7 oktober 2009

Akademisk kvart

Den akademiska kvarten känns oerhört malplacerad på Växjö universitet. Den kanske har en traditionsbärande roll i äldre lärosäten med historier om kyrkklockor och sånt, men i Växjö känns den mer som ett lillebrorskomplex. Som när svenskarna sneglar på Norges nationaldagsfirande och gör allt för att ge vår egen nationaldagen någon betydelse.

Jag har läst i mer än tre år i Växjö och har blivit utsatt av alla de olika varianterna av akademisk kvart. Vissa institutioner struntar helt i den och då gäller de tider som står på schemat, andra håller stenhårt på sina kvartar. Ytterligare en grupp gör en kompromiss och menar att kl. 13 innebär en akademisk kvart (föreläsningen börjar alltså 13.15), men står det 13.00 i schemat förväntas man vara där prick på klockslaget. Det kluriga är när lärare inom samma institution har egna regler, man får helt enkelt tänka "brukar lärare XX ha akademisk kvart".

Själva fenomenet är ganska löjligt och jag ser ingen som helst anledning till att inte låta tiderna på schemat gälla, kl 13 är samtidigt som kl 13.00. Vill man börja kl 13.15 så är det bara att skriva ut det på schemat.

En kvart hit eller dit, tänker ni, här svälter miljarder med människor och allt den här bortskämda studenten gnäller om är en ynka kvart. Det är såhär att bor man fem minuter från universitet så behöver man inte lämna hemmet förrän en kvart innan föreläsningen börjar. Om vi säger att det står kl 08 på schemat innebär det att man får gå kvart i och är framme 07.50, då märker man att det föreläsaren har bestämt att det är en akademisk kvart idag och du får snällt sitta och vänta i 25 minuter som du mycket hellre spenderat i sängen.

Men du går inte i samma fälla två gånger och nästa gång går du hemifrån kl. 08.05 istället, då var det en annan föreläsare med andra regler som menar klockan åtta med "kl 08". Försenad får man skamset försöka hitta en ledig plats utan att föra för mycket oväsen.

Inga kommentarer: