26 maj 2009

Maraton

En av de mer etablerade myterna inom idrottsvärlden är den om maratonloppets födelse. Enligt myten skulle en budbärare ha sprungit mellan städerna Aten och Marathon för att meddela grekernas seger över perserna, samt förvarna om att perserna istället styrt sina skutor mot Aten. Efter att fört fram meddelandet faller budbäraren död ner till marken av utmattning.

Denna historia är en marknadsförares dröm, om krocketten haft en lika spännande historia kanske den hade haft en större status och blivit mer än en aktivitet för överförfriskade medelålders män i träskor på campingplatser runt om i landet. Tyvärr så har dock den här lilla trivsamma historien inga belägg och är med största sannolikhet inte sann.

Ett maratonlopp är normalt 42 km 195 meter, sträckan mellan Aten och Marathon är uppskattningsvis 35,4 km. 42,195 km verkar vara en udda siffra och det är den också, den har sin bakgrund i OS i London 1908. För att upploppet skulle sträcka sig fram till den kungliga logen på upploppssidan var man helt enkelt tvungen att förlänga de ursprungliga 26 miles med 385 yards, vilket i metersystemet betyder 42,195 meter.

Upploppet ägde för övrigt rum i numera nerlagda White City Stadium, för den som inte har fått nog av arenor.

Inga kommentarer: